Thursday, April 14, 2011

Makanan Pedas Bawa Mudarat?

Ulam terbaek dari ladang... Tidak percaya???
 
Pasal makanan pedas nih, Pixs memang tidak boleh... Tidak boleh nak tolak, dah memang keturunan Pixs makan makanan pedas. Bapa keturunan Brunei yang membuat belacan iaitu khas untuk resepi sambal. Mam Pixs pula keturunan Jawa, pehh~! sudah memang confirm dan wajiblah makanan yang mam buat pedas tahap berapi. Lidah Pixs ini sudah kebal dan tebal dengan rasa pedas... Hehe...


Baru kejap tadi Pixs makan makanan pedas, beli dekat kafe, dari awal masuk kafe tuh, mata Pixs sudah detect lembaga merah dalam mangkuk, hidung Pixs sudah sedut aroma pahit, memang sah, itu lah sambal belacan... Hehe... Pixs minta nasi, ikan dan ayam beserta sambal kegemaran sekali, banyak sikit biar kaw-kaw makan nanti. Gabungan yang mantap khas untuk meratah sambal.

Imaginasi semata-mata, Pixs belum pernah rasa tahap sampai nak keluar api... ^^


Tiba saat makan, fehh~! Mula-mula tuh ok sikit, suapan demi suapan, peluh mulai mengalir deras... Suapan demi suapan, hingus jadi cair, memang mantap cairannya, time tuh Pixs selsema dan berkahak sikit. Suapan demi suapan, rasa panas ja kepala nih, rambut cam nak tercabut, macam nak berasap... Tapi, still dan masih terus menyuap... Nyaman weh... keh3... Puas sungguh melayan suapan kepedasan tuh... Pixs makan siap pegang tuala, lap muka Pixs yang basah, cair beb... Huhu... 

Apa baik buruknya makan pedas nih??? Naaa... Itulah, tahu makan jer, tidak tahu baik ataw tidak... Sini Pixs nak ceritakan... ^^

Pixs dapat sumber ini pun dari internet, jadi... Jadilah... ^^
Kita kongsi sama-sama, yang baik tuh terimalah, yang tidak elok pula sepah-sepahkan jer....


Kebaikan makanan pedasszzzzz~!...

1. Menolong dalam mengurangkan berat badan. - patut Pixs kurus semacam, makanan pedas nih yang patut Pixs salahkan... huhu...
Menurut kajian, makanan pedas mampu menambah kadar metabolisma dalam badan, oleh itu mampu mengurangkan berat badan.

2. Mengurangkan kolesterol yang jahat. - Nah kau, ada jugak ye kolesterol jahat nih...  
Kajian menunjukkan dengan menambah cili dalam diet pemakanan mampu membantutkan perkembangan risiko penyakit kardiovaskular.
3. Menambahkan kesihatan jantung. 

4. Menambah kadar kesembuhan.
Bahan kimia dalam serbuk kari mampu melajukan kadar sembuh luka dan menolong dalam pembentukan semula kulit.

5. Menurangkan stress. - Time dah rancak mengunyah, memang confirm dah stress hilang...^^
Makanan pedas meningkatkan produksi hormon yang memberikan rasa menyenangkan, seperti serotonin. Hasilnya, makanan ini membantu mengusir depresi dan stres.
 Banyak lagi kebaikan makanan pedas nih... Nak tahu??? Mudah jer, tanya Mr. Google...

Pixs dapat semua ini pun dari internet jugak...
Nih sumbernya:


5 comments:

  1. erk...xtahan makan pedas..kalau makan grenti kuar masok tandas =.="

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Huhu.. Ikut orang juga, kadang2 ada orang yang makanan kari pedas sikit pun dah x boleh... ^^

    ReplyDelete
  4. Orang yg kuat makan pedas ni, pemanas~org cakap la^^

    ReplyDelete
  5. Wei... Itu psychologi jaks tuh... slama ko knal sa, pernah sa memanas??? Ngeh3...

    ReplyDelete

Pautan Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...