Saturday, February 25, 2012

Bukan Sekadar Maggi Biasa

Apabila bahan dan sumber telah lengkap...
Rasanya tidak perlu tunggu lama lagi...
Bukan pasal assignment, pasal makan...
Heee...

Sudah bermalam-malam aktiviti ini dilakukan...
Makin hari semakin sayang sedap...
Pasti licin mangkuk maggi dibuatnya...
Yeah~!!!





Masak Bersama Chef Pixs

Ya~ Berikang tepukang gemuruh kepada sa dulu kerana mencipta resepi terhebat lagi terulungss ini...
Nama resepi kita slot ini ialah...

"Maggi Rasa Sedap Ah~"
(sebut sambil kenyitkan sebelah mata)

Ya puang-puang sekaliang, hari ini bahang asli kita mudah saja, kita ada timung, halia, limau kasturi, dan 2 biji telur ayam kampungss di eram 3 hari... Emmm~ Menyelerakang sungguh...


Bahang dari kedai yang perlu disediakang adalah minyak Visawit ya puang-puang. Oleh kerana menu kita hari ini ditaja sepenuhnya oleh maggi, jadi puang-puang kenalah beli barangss-barangss cap maggi jer, gerenti halal ye puang-puang... Bahang yang wajib ada ialah Mee Maggi, kiub Pati Ayam Maggi, Maggi Cukup rasa... Haram ye kalau puang-puang guna jenama laing... Heee


Mudah je ya puang-puang, sediakang air, dan masukkang kiub Pati Ayam Maggi... Plup~ (bunyi air)



Halia dang timung dihiris keci...


Setelah bahang asli tersedia, just rendamkang jer kesemua bahang asli tadi termasuk perencah maggi masuk ke dalam air panas... Plup~Plup~Plop~ (bunyi air)


Kalau puang-puang nak tahu, kalau nak cepat masak, api kenalah kuat... Yeah~!!! 


Biar ramuang terus mendidih... Puang-puang tahu, fenomena ini boleh membunuh kumang... Mati kau kumang...
 
 


Kompom punyalah rasa air rendaman tadi kurangss enak, so puang-puang kenalah tambah Maggi Cukup Rasa... Untuk apa??? Ofkos la untuk cukupkang rasanya...


Part yang nih susah sikit ya puang-puang... Dengang muka selamber, puang-puang masukkang Maggi dalam air yangss panas mendidih... Tidak boleh ada feel kat muka ya puang-paung ketika masukkang maggi nih... Takut tidak jadi pulak... 


Nak kasi rasa lebih lemak + berkrim, masukkang 2 bijik telur ayam kampung di eram 3 hari... Telur tuh mesti ayam kampungss sebelah ya puang-puang sekaliang... 


2 minit kemudiang, tadaaaa~~~ 


Maggi sedia untuk dihidangss.... yeah~!!!


Itu sahaja segmeng Masak Bersama Chef Pixs untuk slot kali ini...
Selamat mencubaaaa~~~ ^oo^


Cerita ini berlaku pada diri ini...
Saat pahit manis masam masin dan pedas...

Part paling best, time part makan...

Part kedua best adalah ketika memasak...

Part paling dibenci dan tidak best langsung adalah ketika melihat tinggalan sejarah bahan peralatan memasak...
Kerbau pendek sungguh~!!!





^^v





2 comments:

  1. Kompon sedap... Klau ada lebih sa bg...Cukup2 tuk hidangan 3 org jak tuh..^^v

    ReplyDelete

Pautan Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...